Franska Galettes

Är en tunn, stor boveteplätt som serveras som huvudrätt, den är
gluten och laktosfri i sin bas och därefter sätter bara fantasin stopp för vad den kan fyllas med.

Franska Crêpes

Är som en tunnare pannkaka som serveras som dessert som man fyller med söta fyllningar.

FAKTA

Är att Galette som sagts görs på Bovete som trots sitt namn är en ört som ursprungligen kommer från Centralasien och är med sina trekantiga frön en väldigt speciell växt. Eftersom det är en ört är den naturligt fri från gluten och dessutom rik på fullvärdigt protein.

Crêpes görs till skillnad mot galette på vanligt vetemjöl.

SAGAN

Är Galettes som vi känner till dom idag har sitt ursprung i franska Bretagne under 1500 talet, då bovetet kom i Hertiginnan av Bretagne Annes händer. Hon såg alla fördelar med denna ”hundra dagars växt” men historien börjar tidigare än så….

Det var korsfararna i Asien på 1200 talet som under sin långa vandring upptäckte dessa milslånga rosa fält av bovete som sträckte sig mot horisonten. Väl hemkommen med den dyrbara lasten blev besvikelsen stor för dessa jordbrukets riddare då växten gav mycket små skördar innan dom fann den rätta platsen för denna krävande växt. Med sitt regniga, fuktig och mjuka klimat och sura jordar var Bretagne som skräddarsydd för bovetet.

Ring oss för att boka bord!